onsdag 12 januari 2011

The Fly 2 1989

Jag kommer ihåg en gång när jag var liten och jag hörde min storebror prata om den här filmen till mina föräldrar.
"Så skickar de in typ en dalmatiner i teleportören och den kommer ut jättehemsk."
Och eftersom filmen hette Flugan 2 så tänkte jag på engång att de kanske korsade en dalmatiner med en fluga, i flera år så tänkte jag ibland på hur det skulle se ut.
Idag så såg jag faktiskt för första gången The Fly 2 eller Flugan 2 - Flugans Son som den heter på svenska.

The Fly 2 börjar ganska direkt där The Fly slutade.
Flickvännen "Ronnie" i en sjuksäng och ska föda Brundleflys barn. Under födseln så dör modern medan hon pressar ut en sorts kokong innehållandes en liten bebispojke. Vi rusar fram 11 månader i tiden och det visar sig att barnet är större än det egentligen ska vara. Enligt läkarna så beror detta på att han åldras extremt snabbt.. medan man ser detta så känns det mer som en ursäkt för att de ska kunna använda samma skådespelare genom hela filmen... Vi rusar fram 3 år i tiden igen och nu ser pojken ut att vara ungefär 12 ish, vi får veta att han är jättesmart och växer fortfarande. Han bor inne på företaget som Brundle jobbade för och smyger omkring lite där. Efter en stunds smygande så stöter han på en Golden Retriver i en bur, han berättar sina känslor för hunden och de blir vänner. Lite senare i filmen så får vi veta att Företaget har återbyggt Brundels teleportörer. Pojken vid namn Martin Brundle blir vittne till hur de tar Retrivern och skickar in den i en av kapslarna, ungefär som tidiga experiment i första filmen så blir hunden otroligt vanställd och våldsam.
Vi går lite mer fram 2 år till och nu ser pojken ungefär ut att vara 25 men som sagt så är han bara 5 år..han har även vuxit upp till den relativt okände skådespelaren Eric Stoltz. Martin får under en personalfest veta att det finns någon sorts djur i ett rum intill. Han går dit och det visar sig att hunden som han trodde blivit avlivad fortfarande lever som ett testobjekt. Den kan knappt gå och ylar av smärta, senare så tar Martin på sig och avlivar "hunden"(den ser ut som en manglad mupp med lite hår på) med någon sorts gift. Martin börjar i vilket fall jobba på sin pappas kapslar och lyckas få till dem ganska bra, han träffar även en tjej spelad av någon okänd kvinna.
Långt in i den här segfesten så visar det sig att även Martin börjar transformeras till "Brundlefly", han blir iallafall tillslut ett stort monster som inte alls ser ut som en fluga.. alls.. men han är snäll mot hundar *tummen upp* !

Den här filmen håller inte riktigt samma kvalitet som sin föregångare. Det går jättesegt, endast en av skådespelarna från första filmen är med och det är i några få minuter.
Genom hela filmen så är det tempo-förstörare, jaja vi förstååår, du smyger runt med ficklampan i 10 minuter.. vi veeet att han är i närheten och vi veeet att du kommer dööööö.
Filmen blir inte direkt intressant fören ca 40 minuter in, innan dess så är det bara repetition och dåligt skådespel. Eric Stoltz som spelar Martin ger inte en speciellt övertygande show, visst han ger ett sken av att vara 5 år och att inte veta mycket om omvärlden. Men under hela filmen så får man mest bara känslan av att han är lite bajsnödig men inte riktigt känner det.
Egentligen så var det tänkt att Vincent D'Onofrio skulle spela Martin, har varit med i filmer som The Cell och Full Metal Jacket  , man kan ju tycka att det kanske hade varit det bättre valet?
Eric Stoltz ger inte alls skenet av att bli psykotisk eftersom flugdelen av honom tar över, han blir bara grinigare och tillslut sugen på att hoppa in i en flugfälla.. yay.

Visst, effekterna har gått upp lite och i vissa stunder så är det väl lite småäckligt gore men det är inte mycket mer än det. Även en konstig sak som händer är att Martin blir en kokong igen och efter det så blir han till Brundlefly, hur kommer det sig att Brundle i första filmen aldrig behövde en kokong?
De försöker sikta mer på dockor i den här filmen än i ettan vilket är lite synd eftersom det verkligen inte funkar. Nästan alla dockor som är med ser mest ut som rejects från The Muppet Show, men de försöker ju iallafall. I ettan så blir Brundle faktiskt obehaglig när han håller på att bli en fluga, han ser hemsk ut och man vill verkligen inte vara i närheten av honom.
I slutet så är inte det här en speciellt bra film, den är seg och tråkig.
Effekterna håller inte och karaktärerna är ihåliga.

Skulle inte rekommendera att mysa ned sig med den här i soffan.. speciellt inte med nån som du tycker om.
1/5