onsdag 12 januari 2011

The Fly 1986

Det här är riktigt klassiska filmer som är över 20 år gamla. Som liten så hörde jag historien från The Fly eller Flugan som den heter på Svenska jättemånga gånger.

Första flugan handlar om en vetenskapsman vid namn Seth Brundle (spelad av Jeff Goldblum) som håller på att förändra världen. Han har nämligen uppfunnit den mest genombrytande apparaten någonsin.. en teleportör, två teleportörer för att vara mer precis.. om man ska vara exakt exakt så har han faktiskt byggt tre stycken men det är inte så viktigt. Han arbetar iallafall länge med att få teleporten att teleportera levande vävnad, när han har provat det tidigare så vänds objektet ut och in till en hemsk skepnad. Efter mycket petande och testande så får han tillslut till det och lyckas teleportera en babian. Han och hans fickvän (spelad av Geena Davis) firar glatt. Senare på kvällen så är Brundle dock full och lite sur så han kommer på att testa maskinen på sig själv.
Lyckligt ovetande om att en liten fluga har flugit in i teleporten med honom så startar han maskinen, POFF, han är i nästa kapsel och flugan är borta. Brundle känner sig jättepigg och upptäcker efter ett tag att han har fått nya fysiska krafter. Han sover mindre, är starkare, snabbare, och har ett krav efter socker.
Det visar sig såklart att flugan och Brundle har blivit ETT.
Med tiden så börjar Brundle falla isär, han tappar naglar, och hår, öron, tänder, allt det mysiga. Han får hemsk ärrvävnad över hela kroppen, klättrar på väggar, och spyr syra.
Tillslut så är transformationen klar och han blir en stor äcklig fluga som kallas "Brundlefly".. fast utan vingar av nån anledning.

Det roligaste i den här filmen enligt mig är konceptet, vad skulle egentligen hända om två olika saker skulle gå in i en teleport samtidigt? Endast att sitta och spekulera i ämnet är en helkväll för sig.
Vad skulle man mer kunna kasta in i teleportern?
Jordnötter och en chokladkaka: Snickers ! Oändliga möjligheter !
Det var egentligen menat att en scen med en babian-katt-korsning skulle vara med men den lämnades tyvärr.
Skulle vara underbart att se eller hur?

Det här är faktiskt en ganska läskig film när det kommer till kritan, smink och kostym är riktigt bra för att vara från 1986.Jeff Goldblum gör sin roll som excentrisk vetenskapsman väldigt bra.
Genom filmens gång så lyckas han genialt med att gå från mysig blyg nörd till horribelt psykotiskt monster. Det skulle inte förvåna mig om han hade kunnat göra hela filmen utan smink och med två skåp som teleportörer.
Geena Davis performance är också riktigt bra, när hon får veta att hon är gravid med "Brundleflys" barn så kan man verkligen se paniken i hennes ögon.
Tempot kan gå lite småsegt ibland men det fyller bara på med spänning egentligen.

Helt klart en värd film, fortfarande bra efter 20 år.
4/5