torsdag 27 januari 2011

Black Death 2010

Osmund är en munk under digerdödens tid. En dag så kommer en man (spelad av Sean Bean) till klostret, Ulric, och berättar att han har ett uppdrag av biskopen. Han och några andra män ska ta sig till en by några dagar bort, pesten har aldrig rört den och de vill veta varför. Han ber munkarna om en guide, Osmund vars flickvän eller nåt har flytt pesten till just detta område. Så självklart så anmäler han sig för uppdraget.
Väl på väg så får han dock veta av de andra männen att byn som de ska besöka har övergett gud. De styrs av en ond häxa som väcker de döda och förvrider männen till bestar.
Oj vad kul tänker såklart Osmund, han funderar på att vända om men vill självklart träffa sin väninna.
Hur ska det gå egentligen?

Jag hade inte riktigt läst handlingen innan jag såg filmen så jag hade inga förväntningar alls. Men efter som Sean Bean var med så finns det ju iallafall nån sorts skådespelarkvalitet tänkte jag.
Jag hade inte fel.

Under de första minuterna så är den ganska seg och tråkig, eftersom filmen utspelar sig i England så regnar det självklart och är väldigt dimmigt. När man kommer in ungefär 30 minuter så börjar det bli intressant och man börjar få lite känsla för karaktärerna. Något som är konstigt är dock att man inte känner något för just huvudkaraktären Osmund. Det läggs ned så mycket tid på råskinnen som han ska guida att man nästan glömmer bort honom lite. Självklart så är ju inte det så dåligt eftersom Osmund är en ganska tråkig karaktär men det är iallafall lite skumt att ha nån så blek i fören.
Sean Bean som spelar Ulric gör en otroligt bra show, fast att vi inte får veta så mycket om honom så känner vi iallafall för honom. Det enda vi egentligen får veta är att han har fru och barn och anledningen till att han är på uppdraget är för att gud har sagt det. Det är ju helt klart möjligt att Sean Bean bara glänser över Osmund så att han försvinner i bakgrunden men det gör som sagt inte så mycket.
Runt de sista 10-20 minuterna av filmen så kommer det äntligen, aaa Osmund blir en riiiktig karaktär. Vi förstår hans hat och varför hans tro på gud sviktar osv, lite sent bara =/

Estetiskt så är det här inte en speciellt vacker film, eftersom det är England så är det grått och trist, saker är döda överallt och resten är täckt med lera. Visst det finns jättefina lägen osv men eftersom allt är blött och lerigt så blir man nästan lite deprimerad.. dock..yeah ok det är ju faktiskt en film om pesten så man ska väl inte bli jättehype och glad heller såklart.
Man skulle kunna jämföra estetiken med Solomon Kane från 2009 (vi lär säkert ta upp den också nån dag framöver).

För att summera:
Jättevacker film, Ulrics slutkläm är helt underbar och det faktum i att han aldrig tappade tron på Gud.
Många jiddrar om att det här antingen är en film som är ytterst kritisk till kristendomen eller så är det en film som är extremt för kristendomen. Skit i det och njut bara av filmen istället, spekulera inte i vad filmakaren försöker säga och vad meddelandet är. Njut bara av storyn och karaktärerna.
Notera även att Carice van Houten är ljuv som en dröm, går nästan inte att titta bort från henne.


4/5