torsdag 20 januari 2011

Constantine 2005

Under  1988 nån gång så skrev serieförfattare Alan Moore en upplaga av Swamp Thing där det fanns en
"streetwise magician" vid namn John Constantine. Efter denna första snabba glimt av karaktären så blev han väldigt populär. Ganska snabbt efter detta så fick han en egen serietidning vid namn Hellblazer (den skulle egentligen heta Hellraiser men under ungefär samma tid så kom Cliver Barkers kända skräckfilm Hellraiser).
Ganska många år efter så kom filmen Constantine som vi ska prata om idag !

Filmen handlar om John Constantine (spelad av Keanu Reeves) som spenderar sin tid med att leta reda på halvdemoner som bryter mot reglerna och skicka tillbaka dem till helvetet. En dag blir John kontaktat av en polis (spelad av Rachel Weisz) vars syster just har tagit självmord, polisen är dock helt säker på att systern lurades in i detta på något vänster.Under filmens gång så får vi veta att John en gång tagit livet av sig men kommit tillbaka, eftersom detta är en dödssynd så är han dömd till att hamna i helvetet när han dör. Självklart så är inte den tanken så lockande så han försöker att rädda sig genom att hitta varenda halvdemon där ute och skicka tillbaka dem där de kom från. Under en konversation så blir de anfallna av demoner, John och polisen slår sina påsar ihop för att finna sanningen i denna action mellan himmelen och helvetet.


Det första vi ska säga här är: Det här är faktiskt en helt ok film. Jag kan dock förstå att om man har spenderat tid med att läsa serietidningen så är man kanske inte så nöjd med filmen.
I serierna så är Constantine en brittisk blond magiker/privatdeckare som letar reda på allt som har med det ovanliga att göra. Han slåss med vampyrer, varulvar, zombies, osv.
I filmen så är Constantine en svarthårig exorcist i LA som mestadels verkar koncentrera sig på änglar och demoner. ( Regissörens förklaring på det här är att den här filmen utspelar sig i ett parallellt universum, whu?)

Rent estetiskt så är det en underbar film att bara sitta och se på.
En del sceners ljus, kontrast, och färgschema är bara njutning rent av.
Det är bra action med påhittiga vapen och sköna förklaringar till varför de funkar.
Om man inte bryr sig så mycket om handlingen så är det här faktiskt en bra film att bara "se" på MEN om man faktiskt vill koncentrera sig lite också så blir den ännu roligare.
Handlingen är väldigt starkt katolskt stödjande, då flera religiösa saker tas upp.
Man pratar självklart om Gud och Lucifer, synderna, hela lansen, ärkeänglarna, osv. Man tar tillochmed upp skillnaden mellan att ha tro och att veta vilket är väldigt intressant.
Inte nog med att vi får en massa förklarat för oss så får vi även se helvetet vilket i design är rent genialt och vi får möta djävulen själv (spelad av Peter Stormare).

Om vi tar upp lite skådespeleri så är Keanu Reeves prestation som vanligt ganska blek och okänslig, han gör sig bra som den cyniska exorcisten som inte har mycket tro kvar på gud. Men frågan här är om han faktiskt hade kunnat spela den här rollen på ett annat sätt? Han ser precis ut som han alltid gör, och han kör exakt samma föreställning. Likadant som i Matrix, likadant som i Speed eller The Day The Earth Stood Still.
Felet med Keanu Reeves är att han inte har nån vidare bredd i sitt skådespel, han är mest bara fin att se på och det är något som faktiskt är lite tråkigt. Det skulle faktiskt vara kul att se något nytt.
Rachel Weisz som spelar polisen gör det hela lite bättre, man förstår att hon är ledsen för att hennes syster har dött osv men det hela är gömt under en så obekväm yta att man inte riktigt vill titta på henne.. ännu mindre höra henne prata. Tilda Swinton spelar ärkeängeln Gabriel, intressant nog så har vi här en kvinna som spelar vad som enligt bibeln iallafall har en maskulin form. Väldigt smart yes, det här lämnar lite diskussionsrum, är Gabriel en kvinna eller en man? Är den något överhuvudtaget eftersom det är änglar vi egentligen pratar om? knepigt !

Det här är en väldigt roande film och jag tycker helt klart att den är värd att både hyras och köpas, än så står den inte i min samling men det kommer den helt klart att göra en dag.
Lite B-ig kanske här och var men helt klart värd att se.
Jag väntar även ivrigt på Constantine 2 som kommer under 2012 =D


Jag ger den här 3/5