måndag 27 december 2010

Predators 2010

Vi dyker rätt in i Predators från 2010, tro det eller ej men det här är en ren Predator-film, den har inget med de tidigare Alien Vs Predator-skitfilmerna som kom 2004 och 2007 att göra, den är mer som en fortsättning på Predator 1987 och Predator 2 från 1990. Den här kör det mysiga temat av människor som blir jagade för att bli trofeer åt dreadbärande rymdjägare, ungefär som första filmen, lets rock.
Filmen börjar med att våran huvudperson Adrien Brody vaknar upp i fritt fall, han vet inte vart han är eller varför han är där. Efter ett par panikslagna sekunder så utlöses en automatisk fallskärm och han kan dingla ner till marken nedanför. Väl på backen så möter han fler som har samma historia, alla har någon sorts soldat/mördar-bakgrund och alla är i samma underliga djungel. När de har vandrat runt ett tag så märker de något ganska extremt:

SPOILER.
De är inte på jorden utan på en främmande planet som fungerar som ett sorts jaktreservat

Under sin vistelse i djungeln så finner de sig bli jagade och dödade av de aliens som vi känner igen som Predators.
Om man som jag har varit ett Predatorfan sen barnben så blev man troligtvis lika peppad inför den här filmen som jag blev, kollade trailers flera gånger, försökte hitta så mycket bilder osv.
När filmen väl släpptes och jag såg den så vart jag som tur är inte besviken.
Det var en riktigt bra film, vi får mycket Predator-tid, intressanta karaktärer, helt toppen show av skådespelarna och den klassiska filmmusiken. Om man har sett de resterande filmerna så kommer man även
att känna igen en hel del grejer som troligtvis mest är där för fansens skull.
Vi får inte bara en sorts Predator eller Yautja/Hish som de kallas i serietidningarna, utan vi får två olika sorter, ena är den klassika som vi alla känner igen och älskar, den andra är en större och mer tribe-looking sort som faktiskt inte verkar ha mycket för att ta trofeér, en karaktär i filmen förklarar skillnaden mellan dem som skillnaden mellan hundar och vargar. De olika jägarna verkar även ha någon sorts blodfejd mellan sig vilket är mycket vanligt i serietidningarna.
Så mysig som den här filmen är så finns det tyvärr ett par problem med den..
Genom hela filmen så finns det 4 Predators, classic, beserker, tracker och falconer, dock när skjutandet väl börjar så blir det faktiskt ganska svårt att hålla koll på allihopa, hur många är de egentligen? Hur många har dött? vem var det där nudå? vadå var inte han därborta?
Eftersom allihopa har samma basic design så blir det svårt att hålla isär dem i action, detta problem finns också tex i Transformers-filmerna där alla robotar bara ser ut som stora skrotgårdar som pangar ihop då och då. Ett annat problem är bristen på miljöombyte, ok i de resterande filmerna så är det heller inte mycket till miljöombyte, i ettan så är det en djungel, tvåan en storstad, och här har vi djungel igen, det är väl inte ett gigantiskt problem med man bör vara beredd på en hel del grönt.
Ett annat problem är förvirringen med tid, en karaktär säger att han har varit där i 10 säsonger, vi får aldrig riktigt veta hur länge en säsong är men tydligen så är detta nog för att han ska bli galen och skaffa sig en låtsaskompis. Dock mot slutet så verkar detta lite kort tid eftersom en säsong bara verkar vara ungefär två dagar (dock svårt att säga hur långt två dagar är med tanke på vart de är) + att karaktären i sig har på sig vietnamera-utrustning vilket pekar på att han har varit där i ca 30 år, jaja om man tänker på det hela en del så blir det i alla fall förvirrande.
I slutändan så är det här i alla fall en härlig film med action, vapen, skjutande, och bäst av allt: Predator
Perfekt för en lördagskväll hemma i soffan.


Jag ger den här filmen: 4/5 





http://www.imdb.com/title/tt1424381/