onsdag 22 december 2010

Zombieland

Som första recension så har jag valt..damdamdam: Zombieland från 2009.
I och med att Zombies har varit ett av de mest populära ämnena de senaste 3-4 åren så har en hel del mediaprodukter kommit runt dessa vandöda satar. Vi har Zombiespel så som Left 4 Dead och Dead Rising, det finns ett antal serier och serietidningar och tillochmed facklitteratur som The Zombie Survival Guide och World War Z. Självklart så pumpades även en hel del filmer ut som tex remakes på Dead-serien, I am Legend, och såklart filmen vi ska ta upp här idag: Zombieland. 
Handligen är ganska enkel med få karaktärer..
Den här sköna blodiga komedin utspelar sig i ett brinnande USA där gatorna flockas av hungriga zombies, större delen av befolkningen är antingen död eller dödlevande, den osäkra osociala "Columbus" ska ta sig hem till sin hemstad för att hitta familjen. "Columbus" spelas av just nu populäre skådespelare Jesse Eisenberg som egentligen är exakt samma person som den också just nu populäre skådespelar Michael Cera.
Vi får ta del av vår huvudkaraktärs tankar och även hans lista med regler som hjälper honom att överleva som tex: Always Travel Light, Enjoy The Little Things, Limber Up, och Shoot Twice.  Under filmen så träffar han på ett antal karaktärer, vi har de två väldigt ointressanta systrarna vid alias : "Wichita" och "Little Rock". Deras mål är att ta sig till en nöjespark på andra sidan av Zombieland för att där...finna skydd?..nope.. mat?.. nope.. De ska mest bara åka dit för att gud vet varför! Som tur är så träffar vi även världens mest badass redneck, han älskar att döda zombies och är ute efter en enda liten Twinkie: "Tallahassee" spelad av Woody Harrelson. Filmen i sig är väldigt skön och har ett roliga effekter så som att visa texter beskrivande "listan" faktiskt är aktivt med i filmen, de dödar Zombies på flera sköna sätt och det finns en hel del rolig inre monolog. Men om man skrapar bort effekter, miljö, och Zombies, så blir det inte så mycket kvar. 
Tre personer ska ta sig från plats A till plats B, det är huvudpersonen som är rädd för clowner (man får aldrig veta varför), det är den coola sidekicken som gör hela filmen, den snygga tjejen och hennes smågamla lillasyster, thats it. Resan mellan A och B är ganska händelselös, det är mest bara en del prat och bilåkande (med ett stopp i Hollywood för ett roligt cameo). PANG så är de framme, dags för finalen i filmen, huvudpersonen ska komma över sina rädslor (dock eftersom vi inte har fått veta så mycket om dem så bryr vi oss heller inte om att han kommer över dem), lillasystern ska rädda dagen (dock eftersom hennes karaktär är så outvecklad så bryr vi oss inte så värst) och rednecken ska döda Zombies.. vilket ok är roande!
Om man har sett trailern så har man ungefär sett hela filmen faktiskt, det enda man missar är som sagt lite skön monolog och lite småfnissande skämt.
I slutändan så är det helt klart en roande film som man kan mysa ned sig i soffan till, den är väldigt enkel så man måste inte råkoncentrera sig för att följa med i den heller.
För att avsluta min första ganska korta recension så kommer här betyget.. 
Slutgiltigt betyg: